Keno i Sverige

Keno i Sverige

I Sverige kontrolleras nästan alla former av spel och dobbel av det statliga spelmonopolet. Detta gäller även keno, vilket gör att det bara finns en möjlig leverantör hos vilken kan spela keno på det traditionella viset. På nätet kan man dock spela keno i nätcasinon vars verksamheter är baserade i andra länder.

Under 1990-talets början blev keno allt mer populärt i Sverige. Då var det Tipstjänst (föregångaren till Svenska Spel) som hade tagit fram ett antal spel som var baserade på slumpen. Detta gjordes för att bredda det befintliga utbudet av spel. De två spel som blev mest populära var Keno och Spader. Det sistnämnda spelet är inte längre tillgängligt, då dess populäritet falnade efter ett tag. Keno fortsatte att vara populärt och finns därför kvar än idag.

Keno passar för alla

Orsakerna till spelets framgång är framför allt att keno är ett väldigt enkelt spel. Allt man behöver göra är att välja ett antal nummer att spela på och vilken insats man vill göra. På så vis har man själv möjligheten att reglera hur stor den potentiella vinsten ska bli. Innan man börjar spela vet man därför hur stor den eventuella vinsten är, vilket inte gäller andra spel som till exempel Lotto.

Svenska Spel har som bekant monopol på den traditionella varianten av keno. Där ska du välja mellan 1 och 11 olika nummer av de 70 som finns tillgängliga. 20 av dessa 70 nummer kommer dras. Om du någon gång har spelet keno på nätet, märker du att denna variant av spelet skiljer sig från den som vanligtvis spelas på nätet. Där är det vanligare att man använder sig av 80 nummer och att spelaren väljer upp till 15 eller 20 olika nummer att spela på. I grund och botten är dock spelet detsamma, vilket gör att du som nybörjare snabbt blir varm i kläderna. Det är väldigt vanligt att nybörjare köper ett färdigt system och rättar sin rad i efterhand genom att titta upp dagens kenoresultat via webben.